KUMLAMA ve BOYAMA
Kumlama ve Boyama
Kumlama, metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ, kir ,pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir.
Kumlama Sarf Malzemeleri olarak, paslanmaz çelik bilye, cam kürecik, alüminyum oksit bilye, çelik grit, bazalt, silis, kuvars gibi aşındırıcılar kullanılmaktadır.
Kumlama Malzemeleri
Silis: Oldukça ince çeşitleri olan silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.
Bazalt: Tozuması az denilebilecek bu kum genellikle kapalı ortamlarda kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.
Grit: Kumtaşı olarak da bilinmektedir. Tozuması en az ve kumlama gücü en iyi olan kum çeşididir. Aslında kum değil demir artığıdır.
BOYA
Malzeme kumlandıktan sonra önce astar boyası, atılmalı daha sonra asıl boya yapılmalıdır. Bu konuda malzemenin kullandığı alan çok önemlidir.
Ayrıca uygulanacak boyanın ne kadar kalınlıkta olacağı da yine çeliğin maruz kalacağı şartlar göz önüne alınarak kararlaştırılmalıdır.
Metale kumlama yapıldıktan sonra, oksidasyona maruz kalmadan usta eller tarafından hemen boyama uygulamasına geçilmelidir. Astar boya atılmalı ve sonrasında asıl boya işlemine geçilmelidir.
Firmamız da kullanılan boya malzemesi ne kadar kaliteli olsa da, önemli olan profesyonel ve ustalaşmış ellerin devreye girmesidir. Ekipmanların maruz kaldığı iklim şartları da önem arz etmektedir.
İlgili Terimler :